Światowy Dzień Zapobiegania Chorobie Alzheimera

Od 1994 roku corocznie dnia 21 września obchodzony jest Światowy Dzień Zapobiegania Chorobie Alzheimera. Jest to postępująca choroba ośrodkowego układu nerwowego charakteryzująca się występowaniem otępienia.

Po raz pierwszy ww. chorobę opisał w 1906 roku niemiecki psychiatra i neuropatolog Alois Alzheimer.

Światowy Dzień Zapobiegania Chorobie Alzheimera jest obchodzony każdego roku, począwszy od 1994, w dniu 21 września.

Jest to okazja do zwrócenia uwagi na to, jak ważną rolę odgrywa wczesna diagnoza w przypadku choroby Alzheimera oraz odpowiednio szybkie wdrożenie leczenia i rehabilitacji w celu spowolnienia destrukcyjnego postępu choroby.
Światowy Dzień Osób z Chorobą Alzheimera jest dniem, który jednoczy osoby chore, ich rodziny, opiekunów i lekarzy z całego świata. Globalne uświadamianie społeczeństwa na temat demencji, ukazuje wagę tego problemu zdrowotnego.
Choroba Alzheimera charakteryzuje się postępującym otępieniem umysłowym. Jej przyczyny nie są do końca poznane, więc trudno o całkowite wyleczenie. Przypuszcza się, że choroba jest spowodowana odkładaniem się pewnych substancji w mózgu i zaników struktur mózgowych. W Polsce choruje około 200 000 osób po 65 roku życia. Chory doświadcza takich objawów jak zaburzenia pamięci, funkcji poznawczych, zachowania i osobowości. Charakterystyczna jest również huśtawka nastroju, nieumiejętność rozpoznawania przedmiotów, zaburzenia mowy oraz nieradzenie sobie z samoobsługą (mycie, ubieranie). Najpewniej Chorobę Alzheimera diagnozuje się dopiero po śmierci w badaniu sekcyjnym.

Jak można zapobiegać chorobie Alzheimera?

  • Wykonywanie czynności, które pobudzają myślenie - gra w szachy, rozwiązywanie krzyżówek, zadań matematycznych, rebusów, Uniwersytety Trzeciego Wieku itp.
  • Zwiększenie aktywności ruchowej - spacery, piesze wycieczki
  • Wyjście do ludzi, utrzymywanie kontaktów z rodziną i przyjaciółmi
  • Stosowanie diety śródziemnomorskiej
  • Umiarkowane spożywanie napojów alkoholowych
  • Spożywanie produktów regulujących gospodarkę lipidową (specjalne margaryny np. Flora, Benecol oraz warzywa i ryby morskie)

 

Autor: , Data utworzenia: 2016-09-19 09:46:41