artykuł

Kiedy kuchnia może niszczyć zdrowie - przepis na otyłość, nadciśnienie i cukrzycę

26 czerwca 2012 12:20

Polacy znają zasady zdrowego odżywiania, ale rzadko kiedy się do nich stosują. Przez co cierpimy na otyłość, cukrzycę i choroby układu krążenia. Problemy te przybrały w naszym kraju rozmiary epidemii. Co piąty Polak nie siada rano do śniadania, a co czwarty nie ma czasu na zjedzenie trzech posiłków dziennie, co trzeci z nas faktycznie je obfity obiad dopiero wieczorem.

Podstawą zachowania zdrowia fizycznego i psychicznego jest m.in. właściwa dieta. Według WHO, nawet 70 proc. chorób ma źródło w nieprawidłowym odżywianiu.

Należy pamiętać o tym, że zapotrzebowanie na poszczególne składniki jedzenia zmienia się wraz z wiekiem. Dlatego skład diety powinien być dostosowany do płci, wieku oraz poziomu aktywności fizycznej.

 

Jemy śniadania, omijamy obiady
Co piąty Polak nie spożywa rano śniadania, a co czwarty nie ma czasu na zjedzenie trzech posiłków dziennie.

O racjonalne i zdrowe odżywianie stara się zaledwie 21 proc. badanych. Większość, jeśli już zdecyduje się na zmianę swojego sposobu odżywiania, skupia się jednak głównie na ilości spożywanego tłuszczu, a nie jego jakości.

 

Zbyt kaloryczne jedzenie 

Głównymi składnikami naszych posiłków jest: białe pieczywo, masło, ziemniaki i mięso - głównie kurczaki i wieprzowina. Spożywamy zbyt wiele tłuszczów, szczególnie pochodzenia zwierzęcego, oraz cukru. Wciąż za to zbyt rzadko sięgamy po mleko i produkty mleczne oraz warzywa i ryby - mówi nam profesor.

Zdaniem ekspertów największy kłopot mamy ze spożywaniem ciepłego posiłku. Niepokoi też dynamiczny wzrost popularności fast foodów (pizza, hamburgery, kebab) oraz nawyku do sięgania po słodycze w przerwach pomiędzy posiłkami.

Osoby otyłe, często bez nadzoru specjalisty, stosują metody odchudzania szkodliwe dla zdrowia. Wśród nie polecanych diet, wymienia się przede wszystkim głodówki, diety jednoskładnikowe, rozdzielne (np. Montignaca, Diamondów) czy tłuszczowo-białkową.

 

Rośnie pokolenie otyłych

Jak podkreślają specjaliści epidemia otyłości, która szerzy się wśród dzieci jest wynikiem złych nawyków żywieniowych przekazywanych przez bliskich.

Spośród najważniejszych wad codziennej diety wybieranej przez młodzież wymienić można: nieregularność w spożywaniu posiłków, brak posiłku podczas pobytu w szkole lub na uczelni, zbyt dużą zawartość w dietach tłuszczu, sacharozy, sodu, a zbyt małą wapnia, witamin D, B1 i B 2 - podkreślają eksperci IŻŻ.

- Problem z otyłością dotyka też coraz większej grupy dorosłych. Złe żywienie oprócz otyłości, są przyczyną coraz częstszych u Polaków przypadków cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia i nowotworów. Dolegliwości te urosły do rangi chorób cywilizacyjnych - zauważa prof. Jarosz.

Co jesz seniorze?
Potwierdzają to wyniki przeprowadzonych w Polsce badań sposobu żywienia i stanu odżywienia, w ramach europejskich programów badawczych SENECA I i SENECA II. W opaciu o nie można stwierdzić, że dieta osób starszych (w wieku podeszłym - po 65 r.ż. jak i osób na przedpolu starości - ok. 50 r.ż.) nie jest dostosowana do ich potrzeb, występują też liczne nieprawidłowości w zakresie odżywiania.

Do najczęstszych z nich należą: nieregularność spożywania oraz opuszczanie głównych posiłków; zbyt rzadkie spożywanie takich produktów, jak: mleko, twarogi, warzywa, owoce, ciemne pieczywo, kasze, ryby, oleje roślinne w postaci surowej, napoje mleczne, soki owocowe i warzywne oraz woda niegazowana; zbyt duża ilość i częstotliwość spożywania tłuszczów zwierzęcych (masło, smalec, twarde sery podpuszczkowe, tłuste wędliny i mięso), cukru, słodyczy, jasnego i słodkiego pieczywa, napojów słodzonych, kawy i herbaty.

Sposób odżywiania ma duży wpływ na ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, które nadal są najczęstszą przyczyną śmierci Polaków. Rocznie zawału doznaje 80 tys. naszych rodaków, 18 mln ma podwyższony cholesterol, a ponad 10 mln Polaków cierpi na nadciśnienie tętnicze krwi.

Edukacja dla mam
Specjaliści od dawna wskazują na potrzebę podjęcia działań na skalę kraju w tym zakresie. Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością od kilku lat zabiega o umieszczenie przez Ministerstwo Zdrowia leczenia otyłości na liście umiejętności lekarskich.

By coś niecoś zmienić w nawykach żywieniowych rodaków rusza największy z dotąd realizowanych w Polsce projekt edukacyjny „Zapobieganie nadwadze, otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej". Będzie prowadzony przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.

Projekt skierowany jest do kobiet ciężarnych i karmiących, dzieci i młodzieży, osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem tych z nadmierną masą ciała.

Tagi: otyłość, nadwaga, cukrzyca, senior, odżywianie

Informacje o artykule:

Data utworzenia: 26 czerwca 2012 12:20

Data publikacji: 26 czerwca 2012 12:20

Pobierz jako plik PDF , Drukuj Pokaż archiwalne

Przeczytaj treść ponownie

Budżet obywatelski

STAROSTWO POWIATOWE w Kłodzku

ul. Okrzei 1, 57-300 Kłodzko 

tel. 74 865 75 23 (sekretariat),

fax 74 867 32 32

e-mail: powiat@powiat.klodzko.pl

Godziny urzędowania:

Pn - Pt: 7:30 - 15:30*

*Wydział Komunikacji Transportu i Dróg Publicznych (KTD) czynny do godzi. 15.00

tel. KTD:

74 865 75 50 (rejestracja poj.),

74 865 75 57 (prawa jazdy),

74 865 75 53 (transport, drogi).

Elektroniczna skrzynka podawcza ePUAP:

/spklodzko/skrytka , /spklodzko/SkrytkaESP


Dane do FAKTURY
Nabywca:
Powiat Kłodzki
ul. Okrzei 1, 57-300 Kłodzko
NIP 883-16-80-036
Odbiorca:
Starostwo Powiatowe w Kłodzku
ul. Okrzei1 , 57-300 Kłodzko

WPI na lata 2015-2020
Certyfikacja ISO
Pytanie do starosty
Jak dostać się do szkoły ponadgimnazjalnej w powiecie kłodzkim?
Przetargi

Status Spraw Interesanta

Status Spraw Interesanta - Dowód Rejestracyjny (C2E)
Status Spraw Interesanta - Prawo Jazdy (C2E)

Copyright © Powiat Kłodzki. Wszelkie prawa zastrzeżone. Projekt i realizacja: Net P.C.

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu
Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla
Województwa Dolnośląskiego na lata 2007-2013