Logo facebook
10 października 2024
Franciszka, Loretty, Poli
10 °C
scroll
Park Zdrojowy Długopole Zdrój

Produkt lokalny i tradycyjny

Charakterystyczny dla naszego regionu jest pstrąg kłodzki z racji licznego występowania tego gatunku ryb w czystych górskich rzekach i potokach. Od wielu lat mieszkańcy powiatu prowadzą hodowlę tych ryb, a pstrąg kłodzki smażony bądź wędzony to dania regionalne, znajdujące się na liście produktów tradycyjnych, serwowane w wielu kłodzkich restauracjach. W chwili obecnej Województwo Dolnośląskie promuje 48 produktów, wpisanych na listę produktów tradycyjnych, z których 6 pochodzi z powiatu kłodzkiego (Pstrąg kłodzki, Pstrąg kłodzki wędzony,    Ciasto z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej, Begle, Sudecki miód gryczany, Śląskie niebo)
Na ziemi kłodzkiej produkt regionalny wytwarzany jest zarówno przez pojedynczych mieszkańców w sposób nieprzemysłowy, jak i w formie prowadzonej działalności gospodarczej, której produkcja zapewnia zbyt, przynosi zyski i daje źródło utrzymania.

Promocja produktu regionalnego to jeden z elementów polityki kreującej ziemię kłodzką jako region turystyczny, o wybitnych walorach uzdrowiskowych i krajobrazowych, bogatym dziedzictwie kulturowym i różnorodnych atrakcjach czekających na turystów i kuracjuszy
o każdej porze roku.

Znajdujący się w załączeniu Wykaz Produktów Regionalnych został przygotowany na podstawie informacji przekazanych przez poszczególne gminy powiatu kłodzkiego.

PDFtradycyjne-produkty-lokalne.pdf (1,54MB)

Aktualizacja Wykazu Produktów Regionalnych na podstawie informacji gmin lipiec 2022 r.:

DOCXprodukt-lokalny.docx (36,35KB)

PDFprodukt-lokalny.pdf (206,61KB)

 

Opublikował(a): Łada Ponikowska Data publikacji: 06-02-2020 11:32
Modyfikował(a): Łada Ponikowska Data modyfikacji: 08-05-2023 11:35
scroll

NA SKRÓTY

Prev