Charakterystyczny dla naszego regionu jest pstrąg kłodzki z racji licznego występowania tego gatunku ryb w czystych górskich rzekach i potokach. Od wielu lat mieszkańcy powiatu prowadzą hodowlę tych ryb, a pstrąg kłodzki smażony bądź wędzony to dania regionalne, znajdujące się na liście produktów tradycyjnych, serwowane w wielu kłodzkich restauracjach. W chwili obecnej Województwo Dolnośląskie promuje 48 produktów, wpisanych na listę produktów tradycyjnych, z których 6 pochodzi z powiatu kłodzkiego (14. Pstrąg kłodzki 15. Pstrąg kłodzki wędzony, 21. Ciasto z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej 30. Sudecki miód wielokwiatowy, 31. Sudecki miód gryczany, 37. Śląskie niebo)
Na ziemi kłodzkiej produkt regionalny wytwarzany jest zarówno przez pojedynczych mieszkańców w sposób nieprzemysłowy, jak i w formie prowadzonej działalności gospodarczej, której produkcja zapewnia zbyt, przynosi zyski i daje źródło utrzymania.
Promocja produktu regionalnego to jeden z elementów polityki kreującej ziemię kłodzką jako region turystyczny, o wybitnych walorach uzdrowiskowych i krajobrazowych, bogatym dziedzictwie kulturowym i różnorodnych atrakcjach czekających na turystów i kuracjuszy
o każdej porze roku.
Znajdujący się w załączeniu Wykaz Produktów Regionalnych został przygotowany na podstawie informacji przekazanych przez poszczególne gminy powiatu kłodzkiego.
tradycyjne-produkty-lokalne.pdf
Aktualizacja Wykazu Produktów Regionalnych na podstawie informacji gmin lipiec 2022 r.: