W Kudowie - Zdroju ponownie odbył się organizowany corocznie przez Starostwo Powiatowe w Kłodzku Festiwal Pstrąga. Każdego roku festiwal cieszy się sporym zainteresowaniem a i tym razem frekwencja bardzo dopisała.
Oczywiście poza tym, że imreza ma przynieść sporo radości i dobrej zabawy mieszkańcom oraz turystym, ma również za zadanie promować nasz główny kulinarny produkt regionalny jakim jest Pstrąg Kłodzki, który wpisany został na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-10-05 w Ministerstwie Rolnictwa w kategorii Produkty rybołówstwa w woj. dolnośląskim. Ciekawostką jest fakt, że wpis ten ma na liście ministerstwa numer 1000.
Festiwal w tym roku poprowadzili mistrz i znawca gotowania, właściciel największej plenerowej patelni Waldemar Załuski oraz Wojciech Heliński - Prezes Fundus Glacensis.
Gospodarzami festiwalu byli Maciej Awiżeń - Starosta Kłodzki oraz Aneta Potoczna- Burmistrz Kudowy-Zdroju.
Podczas rozpoczęcia w podziękowaniu z dobrą współpracę Komendant Hufca w Kłodzku hm. Grażyna Bróż, wręczyła staroście kłodzkiemu honorową odznakę: "Zasłużony dla Chorągwi Dolnośląskiej ZHP"
Starosta wspólnie z Małgorzatą Kanecką - Członkiem Zarządu Powiatu Kłodzkiego oraz Michałem Cisakowskim - Wiceprzewodniczącym Rady Powiatu Kłodzkiego, wzięli również udział w zabawie, w której każdy z nich na dobre rozpoczęcie imprezy przygotowali swoją kuchenną interpretacje potrawy z pstrąga.
Festiwal przebiegł w znakomitej atmosferze a liczne stoiska handlowe oraz promocyjne z powiatu cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem tak samo jak występy artystów ludowych. Gwiazda tegorocznego festiwalu to Andrzej Rybiński.
Dziękujemy Państwu za tak liczny udział i do zobaczenia ponownie za rok :)